Restaurang- och livsmedelsprogrammet

för dig som vill arbeta med mat och dryck och få hela världen som arbetsfält

Här hittar du oss

Om Restaurang- och livsmedelsprogrammet

Hos oss kan du utveckla dina kunskaper inom matlagning, servering, bageri och konditori. I vårt moderna restaurangkök och i vår restaurang Hyllan får du lära dig yrket från grunden till en mer avancerad nivå.

Programmet passar dig som vill lära dig mer om….

  • Klassisk och trendig matlagning
  • Drycker
  • Service och bemötande
  • Servering
  • Barteknik
  • Restaurangverksamhet
  • Bageri och Konditori

Du som elev på yrkesprogram har möjlighet att genom individuellt val och utökat program uppnå grundläggande högskolebehörighet.

APL

Du kommer att vara på APL, arbetsplatsförlagt lärande, under minst 15 veckor av din utbildningstid. Där kommer du att få prova på det praktiska arbetet i branschen. Praktikveckorna genomförs på restauranger, i matbutiker och i bageri/konditori.

Inriktningar

Kök och Servering

Inriktningen Kök och servering genomförs i programmets egen restaurang. Du får kunskap om det mesta inom det kalla och varma köket samt servering och servicekunskap. I detta ingår att utifrån bra råvaror planera och komponera menyer som sedan tillagas och serveras i vår restaurang. Du fördjupar dina kunskaper inom mat och dryck och får förutsättning att skapa en gastronomisk helhet. I restaurangen är det högt tempo vilket innebär att du bör vara flexibel och stresstålig.

Bageri och Konditori

I samarbete med bageri- och konditoribranschen får du kunskap om hur du bakar bröd, bakverk, konditorivaror och konfekt.
Du genomför din utbildning till största delen på ett välsorterat bageri och konditori.

Poängplan Restaurang- och livsmedelsprogrammet 25/26

Gymnasiegemensamma ämnen 900 p

Gymnasiegemensamma ämnen 900 p
Gymnasiegemensamma ämnen 900 p

Poäng

År

Engelska nivå 1

100

1

Engelska nivå 2

100

2

Historia nivå 1a1

50

2

Idrott och hälsa nivå 1

100

1,2

Matematik nivå 1a

100

1

Naturkunskap nivå 1a1

50

2

Religionskunskap nivå 1

50

3

Samhällskunskap nivå 1a1

50

3

Svenska nivå 1 / svenska som andraspråk nivå 1

100

1

Svenska nivå 2 / svenska som andraspråk nivå 2

100

2

Svenska nivå 3 / svenska som andraspråk nivå 3

100

3

För elever på yrkesprogram är 300 poäng svenska och engelska obligatoriskt men går att välja bort.

Programgemensamma karaktärsämnen 400 p

Programgemensamma karaktärsämnen 400 p
Programgemensamma karaktärsämnen 400 p

Poäng

År

Måltid och bransch nivå 1

200

1

Måltid och bransch nivå 2

100

1

Livsmedels- och näringskunskap nivå 1

100

1

Inriktning Bageri och konditori 300 p

Inriktning Bageri och konditori 300 p
Inriktning Bageri och konditori 300 p

Poäng

År

Bageri nivå 1

100

1

Choklad och konfektyr nivå 1

100

2

Konditori nivå 1

100

1

Inriktning Kök och servering 300 p

Inriktning kök och servering 300 p
Inriktning kök och servering 300 p

Poäng

År

Mat och dryck i kombination nivå 1

100

1

Matlagning nivå 1

100

1

Servering nivå 1

100

1

Programfördjupningar 900 p

Programfördjupningar 900 p
Programfördjupningar 900 p

Poäng

År

Bageri och konditori



Bageri nivå 2

200

2

Bageri nivå 3

200

3

Konditori nivå 2

200

2

Konditori nivå 3

200

3




alt 1: Bageri nivå 4

100

3

eller



alt 2: Konditori nivå 4

100

3




Kök



Mat och dryck i kombination nivå 2

100

3

Matlagning nivå 2

100

2

Matlagning nivå 3

200

2

Matlagning nivå 4

200

3

Matlagning nivå 5

200

3

Brödbaserade caféluncher nivå 1

100

2




Servering



Mat och dryck i kombination nivå 2

100

3

Servering nivå 2

100

2

Servering nivå 3

200

2

Servering nivå 4

200

3

Servering nivå 5

200

3

Barteknik och alkoholservering nivå 1

100

2




Övriga kurser 300 p

Övriga kurser 300 p
Övriga kurser 300 p

Poäng

År

Individuellt val

200

2,3

Gymnasiearbete

100

3

Skolans värdegrund

Skolans ledord är Lärande genom Delaktighet, Lärande och Glädje (DLG), vilket är något vi strävar efter att alla elever ska känna under sin gymnasietid.

Evenemang

Ett stort evenemang för eleverna på Restaurang- och livsmedelsprogrammet är vår temavecka med fokus på mat och inspiration.

Så söker du till Restaurang- och livsmedelsprogrammet

Frågor eller funderingar

Har du frågor eller funderingar kontakta arbetslagsledare Berit Jonsson telefon 0510-77 13 15, 073-355 32 24 eller prata med studie- och yrkesvägledaren på din skola.

Vad tycker våra elever


Elever på Restaurang- och livsmedelsprogrammet berättar

  • Erik Tallberg

    Elev på RL


    Jag valde RL-programmet för jag tycker om att laga mat. Det är också väldigt lätt att få jobb inom branschen. Så sök RL för branschen behöver dig!

  • Linnea Ericsson.

    Elev på RL


    Jag sökte till RL-programmet på De la Gardiegymnasiet för min dröm är att bli konditor. Jag har verkligen hamnat rätt!