Tillsammans minskar vi risken för översvämningar

Kommunstyrelsen i Lidköpings kommun har beslutat om en dagvattenstrategi. Strategin är en viktig del i målsättningen att skapa en så hållbar och effektiv hantering av dagvattnet som möjligt.
Ökad risk för skyfall
Kraftiga skyfall blir allt vanligare på grund av klimatförändringarna. När stora vattenmängder belastar vårt gemensamma system kan det orsaka översvämningar. Samtidigt riskerar förorenat vatten att skada vår miljö.
I dagvattenstrategin, som beslutades av kommunstyrelsen den 9 april, tydliggörs bland annat att ansvaret för att ta hantera dagvattnet ligger hos många aktörer. Lidköping miljö och teknik, som hanterar det allmänna vatten- och avloppsnätet, är tillsammans med kommunen en central aktör. Men även privata fastighetsägare, verksamhetsutövare och väghållare har del i ansvaret.
Jag tycker det är positivt och bra att det nu finns en strategi. Det ger oss en bra grund för det fortsatta arbetet. Här måste vi alla hjälpas åt för att kunna avleda och ta hand om skyfall och dagvatten på bästa sätt, säger Eva-Lena Beiron, affärsområdeschef VA, Lidköping miljö och teknik.
Skilja dagvatten från spillvatten
Allt eftersom Lidköping utvecklas och förtätas behöver kommunkoncernen aktivt arbeta för att förebygga problem och ta vara på möjligheterna med dagvatten. Här har Lidköping miljö och teknik ett viktigt uppdrag i att byta ut och förnya det allmänna VA-nätet (vatten och avlopp). En del äldre ledningar är av typen kombinerad ledning där både spill- och dagvatten avleds vilket riskerar att orsaka så kallade bräddningar av orenat vatten till vattendrag eller översvämning av källare vid större nederbörd.
Framåt behöver vi dagvattenseparera, det vill säga koppla bort dagvatten från spillvattennätet. Det görs genom att komplettera med en dagvattenledning i gatan där det saknas. Ett fokusområde inledningsvis är Järpås där omläggning av VA-ledningar kommer att påbörjas under hösten.
Ansvar hos fastighetsägare
För att få nytta av de nya ledningarna behöver även påkopplade fastigheter göra en insats.
Vi behöver successivt ställa krav på fastighetsägare att koppla om inne på tomtmark om det inte redan är separerat. Stuprörsvattnet och dräneringsvattnet måste avledas till en separat dagvattenservis och inte avledas i samma ledning som fastighetens spillvatten, berättar Eva-Lena Beiron.
Om du som fastighetsägare planerar att lägga om VA-ledningar på tomtmark rekommenderar vi dig att höra av dig till oss för råd. Om du gör rätt redan nu är det en stor fördel för att slippa gräva upp igen längre fram.
Hur kravställan kring dagvattenseparering kommer att se ut och fungera är ännu inte helt klart. Enligt Eva-Lena Beiron håller ett underlag på att tas fram och det förväntas bli klart under året.
FAKTA - dagvatten, spillvatten och avloppsvatten
Dagvatten = Regn- och smältvatten som ytligt rinner av från hårdgjorda ytor som tak, vägar och parkeringsplatser samt dräneringsvatten från marken. Dagvatten kan oftast avledas till närmsta sjö eller vattendrag utan rening.
Spillvatten = Vatten som kommer från diskhoar, toaletter, duschar och ibland även från olika processer i industrin. Spillvattnet behöver ledas till ett reningsverk för rening innan utsläpp till sjöar och vattendrag.
Avloppsvatten är ett samlingsnamn för dagvatten och spillvatten. Förr i tiden skiljdes inte dagvatten och spillvatten åt och därför kan äldre VA-ledningsnät blir överbelastade vid större regnmängder. Vid överbelastning kan det orsaka så kallad bräddning av orenat vatten till sjöar och vattendrag eller orsaka översvämning i källare.
Publicerad:
Senast uppdaterad:
Sidansvarig: limtab@lidkoping.se