Barnavdelning

På barnavdelningen kan du hitta massor av roliga och spännande böcker. Det finns också pussel, spel, dataspel, filmer, ljudböcker, talböcker, musik, diabilder med mera. Fråga personalen om du behöver boktips eller annan hjälp.

Vi har barnböcker på alla språk som finns i kommunen. Saknar du något så säg till oss! Vi beställer gärna. På Internationella biblioteket kan du få mer tips. Länk till annan webbplats.

De små barnens bok

Alla nyfödda barn i Lidköping får ett presentkort på BVC. Presentkortet gäller för De små barnens bok som du hämtar på stadsbiblioteket.

Sagostunder

Men barnbibliotekarie Lena Zylberstein

För 2-5 åringar
Sagostunder tisdagar 14.30.
Tio tillfällen i höst med start tisdag 13/9 klockan 14.30

Pyttestunder

För 0-2 åringar
Pyttestunder onsdagar klockan 14.30
Tio tillfällen i höst med start 14/9 klockan 14.30

Sagostunder och Pyttestunder, anmäl till: emma.arnalv@lidkoping.se

Läs på olika sätt

Talböcker

Barn som har läsnedsättning har rätt att låna inlästa böcker – talböcker. De flesta nya böcker finns inlästa som talbok i daisyformat. Talböckerna, som är placerade vid Äppelhyllan, läser man med en särskild spelare eller i datorn med ett läsprogram (Amis) eller med MP3-spelare. Böckerna kan även laddas ned på surfplatta eller smartphone. Många av böckerna innehåller både text, bilder och ljud. Barnet (tillsammans med målsman) kan registrera sig på biblioteket för tjänsten Egen nedladdning.

Äppelhyllan

Nu har vi samlat språkstödjande material i ryggsäckar. Det finns flera ryggsäckar med olika innehåll som t ex: Beskrivande ord ; Att göra ; Ljud ; TAKK ; Prepositioner. Barnen träffar flera kompisar i bokform som till exempel: Lilla Anna, Ajja och Bajja, Babblarna med mera

På bibliotekets ”äppelhylla” finns: Böcker med teckenspråk, taktila böcker, interfolierade punktskriftsböcker, pop-up-böcker, flanosagor, videofilmer med teckenspråk.

Här kan du se en film om Äppelhyllan.

Teckenstöd

Här kan du se en film om tecken som stöd.

Taktila böcker

Här kan du se en film om taktila böcker.

Vill du veta vad detta är visar vi gärna. Saknar du något? Lämna gärna önskemål. Kolla också MTM -myndigheten för tillgängliga media. Länk till annan webbplats.

Första Lånekortet

Alla barn får ett personligt lånekort när de börjar förskoleklassen (6 år). Lånekortet är gratis. Välkommen in så hjälper vi er att få ert kort. Anmäl till oss på Stadsbiblioteket om kortet tappas bort eller om ni flyttar. Det är föräldrarna som är ytterst ansvariga för barnets lånekort.

För pedagoger

Lånekort

När barnen börjar förskoleklass kan de få lånekort på stadsbiblioteket eller filialbiblioteket (Järpås, Tun, Vinninga)

Lärarkort

När du lånar böcker för ditt arbete kan du använda ett bibliotekskort som vi kallar lärarkort. På ett lärarkort kan du låna böcker som ska användas i undervisningen. Ett lärarkort är kopplat till dig som lärare, inte till klassen. Lärarkortet måste alltid vara knutet till en person som ansvarar för böckerna som är utlånade på det. Ta alltid med dig kortet när du lånar böcker. Böcker som lånas på lärarkortet har ingen övertidsavgift och om enstaka böcker försvinner eller går sönder behöver de inte ersättas. Om lärarkortet missbrukas, så kan skolan komma att bli ersättningsskyldig. På lärarkort kan du bara låna från den kommun du arbetar i.

När klassen besöker folkbiblioteket för att låna böcker som eleverna ska läsa i skolan eller hemma, är det bra om eleverna lånar på egna bibliotekskort. En del barn har redan skaffat ett lånekort privat, men inte alla. För att få ett kort behövs en av målsman undertecknad blankett.

Besök

Vill ni komma på besök? Hör av er till oss så ordnar vi en tid!

 

Kontakt

Emma Arnälv

Titel: Bibliotekarie

Enhet: Kultur o Fritid

E-post: emma.arnalv@lidkoping.se

Bokbingo

Välkommen att prova Bokbingo på ert bibliotek eller skola. Bokbingo är ett enkelt och lekfullt sätt att arbeta med barns läsning.

Syftet är att väcka läslust och låta varje elev prova olika genrer för att hitta sin favorit.

Vårt material är gratis och fritt att använda.

Vill du beställa materialet? Har du frågor eller funderingar, eller vill du bara ge återkoppling på hur det har fungerat för er?

Hör av dig till: emma.arnalv@lidkoping.se

Det vore väldigt roligt att få veta hur många som vågat prova och hur det fungerat hos er.

Lycka till!

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Tack för ditt svar!

Hur nöjd är du med sidans innehåll?Hur nöjd är du med sidans innehåll?

Din kommentar blir en allmän handling och kan komma att läsas av andra. Undvik att skicka in känsliga personuppgifter. Vi hanterar alla eventuella personuppgifter enligt GDPR.

Observera att vi inte besvarar frågor om kommunens verksamheter denna väg. Här tar vi endast emot synpunkter på aktuell webbsida du besöker. Frågor om våra verksamheter hänvisas till vår e-tjänst Tyck till om kommunen.

Tack för ditt svar!

Hur nöjd är du med sidans innehåll?


Kan du utveckla ditt svar lite mer?

Vi vill gärna att du förklarar vad du saknar eller vad som inte stämmer för att vi skall kunna blir bättre på att ge dig korrekt information. Din kommentar blir en allmän handling och kan komma att läsas av andra. Undvik att skicka in känsliga personuppgifter. Vi hanterar alla eventuella personuppgifter enligt GDPR.

Observera att vi inte besvarar frågor om kommunens verksamheter denna väg. Här tar vi endast emot synpunkter på aktuell webbsida du besöker. Frågor om våra verksamheter hänvisas till vår e-tjänst Tyck till om kommunen.

Får vi kontakta dig (frivilligt)?

Skriv in den e-postadress vi kan nå dig på. Vi kontaktar dig enbart om vi behöver ställa kompletterande frågor rörande din feedback ovan.

Har du synpunkter på service och tjänster?

Läs om hur du lämnar synpunkter på kommunens service och tjänster.

Informationen skickas...

Tack för att du hjälper oss att göra kommunens webbplats bättre!

Publicerad:

Senast uppdaterad: